Bahçe çiti nasıl yapılır hakkında detaylı bilgilere yazımızda yer verdik. Bahçeli yapılar sade, bakımlı ve hoş görünümleriyle dikkatleri üzerine toplar. Ancak apartman, site gibi kalabalık betonarme yapılara kıyasla biraz daha fazla bakım ve korunmaya ihtiyaçları olmaktadır. Bu amaçla çevre düzenlemesi ve peyzajın önemli bir parçası haline gelen bahçe çiti müstakil ev sahibi olanlar için lüks değil, büyük ölçüde bir ihtiyaçtır. Bahçe çiti daha çok villa tipi ve müstakil evleri çevrelemesi, alan korumanın yanı sıra bahçenin sınırlarını çizebilmesi adına uygulanan, adeta bir duvar görevi gören çeşitli çit türlerine verilen ortak isimdir. Bahçe çiti, yalnızca alanınızı koruma ve güvenliği sağlama görevi görmez, aynı zamanda şık ve modernize edilmiş tasarımları sayesinde keyifle kullanılabilecek bir bahçe alanı oluşturmanızı sağlar.
Bahçe Çitinin Kullanım Alanları
Bahçe çitleri yalnızca müstakil evler ve villa tipi yapılarda kullanılmaz. Tüm bina, site, okul, iş yeri vb. yapılar ile açık arsaların çevrelerinde görsellik ve işlevsellik oluşturması sebebiyle kullanılır. Bahçe çitleri, etraftan yabancı insanların rahatlıkla alanınıza girmesini engeller. Eğer eviniz daha sakin, doğa içerisinde bir yapıysa herhangi bir vahşi hayvanın alanınızı sabote etmesini önler. Bunun yanı sıra size ait olan alanı belirleyerek belirlenen alanın sizin mülkünüz olduğunu gösterir.
Tüm çit tiplerinden farklı olarak ahşap kompozit çit modelleri bahçenize girecek haşereleri önlemesi durumu da söz konusudur. Tüm bunların yanında evinize kazandıracağı estetik görünümden bahsetmiyoruz bile. Bahçelerinizde kullanabileceğiniz bazı çit türleri ve modelleri mevcut. Hangi modeli tercih edeceğini bilmeyenler için bahçe çiti fikirleri ile ilgili detaylara geçmeden önce hangi türlerde çitler var ve bahçe çiti nasıl yapılır bunları inceleyelim.
Bahçe Çiti Nasıl Yapılır?
Şimdi gelelim bahçe çiti nasıl yapılır konusuna. Piyasada tel bahçe çitleri, kafes tel örgü, pano çit, panel çit, çim çit, dikenli çit, jiletli çit ve ahşap kompozit çit gibi birçok çit yapısı satılmaktadır. Bunların içerisinde tel bahçe çitleri, dikenli ve jiletli olan çit modelleri yalnızca güvenlik sebebiyle kullanıldığı için bu amaçla tercih edilirler. Genellikle dayanıklı malzemelerden yapılırlar ve uzun ömürlü çit türleridir. En çok tercih edilen ve hem güvenli yapıya hem de estetik görünüme sahip çit tipi ahşap kompozit çitlerdir.
Bahçe çitleri genel yapıları itibariyle montajının kolay olduğu bilinen bir uygulamadır. Günümüzde sektör içerisinde değişen ve gelişen koşulları baz alırsak, her model ve türde çit tasarımı yaptırmak mümkün olmaktadır. Maliyetleri türleri ve kullanılan malzemelere göre değişse de çeşitlerini göz önünde bulundurduğumuzda ucuz bahçe çiti yapımı da mümkündür. Ancak ürün kalitesinin ön planda olması daha sağlıklı ve uzun ömürlü kullanım açısından faydalıdır.
Bahçe çitlerini eğer mimari destek alarak yaptırmak istemiyor ve maliyetini düşürmeyi amaçlıyorsanız, bunun bir yolu var. Evde çit yapımı ve kurulumu kolay alternatifler sayesinde alanlarınızı şenlendirebileceğiniz pratik çözümler sunmakta . Bu çözümlerin uygulanmasına geçmeden önce bir süre çit sistemleri ile ilgili ön çalışma yaparak, ihtiyaç listenizin planını oluşturarak işe koyulabilirsiniz. Elbette ki alan büyüklüğünüze orantılı olarak bir çok malzemeye ihtiyacınız olacak.
Ancak bunları temin etmesi ve dekoratif hale getirmesi hiç de zor değil. Kolay kurulum ve dayanıklı yapısı ile ahşap kompozit malzeme ile üretilmiş dekoratif çit örnekleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bunlar normal plastik çitlere oranla çok daha uzun ömürlü ve kullanışlı diyebiliriz. Çit örme işlemine başlamadan önce kullanacağınız malzeme türünü seçtikten sonra ihtiyaç duyacağınız montaj malzemeleri temin etmelisiniz.
Malzemeleri ve çit kuracağınız alanı belirledikten sonra bahçe çiti nasıl yapılır aşamalarına başlayabilirsiniz. Bu aşamada kuracağınız çitlerin en az toprağın yüzeyinden 70-80 cm derine kazılan bir çukura oturtulması önemli. Eğer ahşap, plastik ya da ahşap kompozit çit modellerinden birini kullanacaksanız, direkleri sabitlemek adına diplerine belirli bir miktar beton dökmeyi unutmayın. Çitlerin hizalaması için terazi kullanımına ihtiyacınız olacak. Bu sebeple yanınızda su terazisi bulundurmayı da ihmal etmeyin. Bazen çit modellerinde özellikle ahşap görünümlü modellerde kapı bölümü dekorasyonun önemli bir parçasıdır.
Bu kapılarda anahtarlı kilit kullanarak alanınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz. Daha yüksek ve muhafazakar çit modelleri ise güvenlik açısından risk faktörü en aza indirilmiş olan türlerdir. Bunları villa ve müstakil evlerde tercih edebilir, araları daha sık olan ahşap parçalarıyla yapılan yüksek çitler sayesinde alanınızın dışarıdan görünmesine engel olabilirsiniz. Bazen ahşap modellerde suyun ahşap tarafından emilimini önlemek adına direklerin uçlarına plastik bir kapak takılmaktadır. Bu parça ahşap çitlerin ömrünü bir miktar uzatabilir. Yine de garanti çözümlerle ilerlemekte yarar var. Dolayısıyla tercih yaparken doğal ahşap seçenekleri dezavantajları nedeniyle eleyerek gitmeniz faydanıza olacaktır.